Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska stölderna av fartkamerorna förhindras. Trafikverkets Eva Lundberg förklarar. Foto: Anders Hansson/SVT, Niklas Hagman

Alla stulna fartkameror i Dalarna ersatta – säkert men dyrt

Uppdaterad
Publicerad

Nu fungerar alla Dalarnas fartkameror igen, efter att ett dussin av dem blev stulna i oktober. De ska nu vara bättre inlåsta och larmskyddade än tidigare säger Trafikverket. Men det blir en dyr nota att fixa kamerorna.

– Vi tycker det är viktigt att få ner hastigheten och spara liv, säger Trafikverkets Eva Lundberg som är nationellt ansvarig för trafiksäkerhetskamerorna.

Fartkameror plundrades

Det var i mitten av oktober som ett dussin stolpar plundrades på sitt innehåll. De flesta stod på riksväg 69 mellan Falun och Hedemora och några även på E16 nära gränsen mot Gästrikland. Kostnaden för att få igång övervakningenär 3 miljoner för de tolv stulna kamerorna i Dalarna.

150 stulna kameror i hela landet

De allra flesta fartkamerorna stals i närheten av Stockholm och Uppsala,  totalt 150 kameror.

Fyra personer greps på bar gärning i slutet av oktober utanför Katrineholm misstänkta för att ha stulit fartkameror där, men de släpptes på fri fot och någon rättegång har ännu inte genomförts.

Långa väntetider

 Åklagaren hänvisar till att han väntar på svar från Nationellt Forensiskt Centrum innan han kan väcka åtal. NFC ska i jakt på tekniska bevis undersöka de stulna fartkameror som låg i de gripnas bil, men det är långa väntetider.

Vad kostar det att ersätta samtliga kameror och hur inbrottssäkra är de nya kamerorna? Se mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hastigheter på dalavägar

Mer i ämnet