Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilar som åker på en väg med mitträcke. Foto: SVT

Två mil vajerräcke byts ut mellan Romme och Säter – helt utslitet efter alla påkörningar

Uppdaterad
Publicerad

Dalarnas äldsta mittvajerräcke mellan Säter och Romme utanför Borlänge har råkat ut för så många påkörningar att det är helt utslitet och måste bytas ut. Det arbetet pågår nu, men det blir inget nytt vajerräcke utan ett mer traditionellt i stål.

– Det blir både säkrare och billigare eftersom det blir färre reparationsarbeten, säger Per-Olof Sjölander, projektledare på Trafikverket.

Det nya räcket ska enligt Trafikverket hålla bättre och minska kostnaderna jämfört med de omfattande reparationer som behöver göras varje gång ett vajerräcke blir påkört.

Det nya räcket kallas för balkräcke och består av en elliptisk balk som vilar ovanpå stolpar. Stolparna blir dessutom mycket färre än till det gamla vajerräcket.

Hastigheter på dalavägar

– Balkräcken är mer släta än vajerräcken. Räcket tål små påkörningar utan att vi behöver åka ut och reparera, säger Per-Olof Sjölander, projektledare.

Dröjer innan räcket är klart

Arbetet med bytet pågår främst under natten då trafiken är som lugnast. Men eftersom hela sträckan i princip utgör ett pågående vägarbete har hastigheten sänkts dygnet runt från 100 till 80 kilometer i timmen.

Först hade Trafikverket hoppats kunna bli klara till vintern men den tidsplanen håller inte. I stället måste de göra uppehåll i arbetet under vintern och hela projektet väntas inte bli klart förrän framåt våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hastigheter på dalavägar

Mer i ämnet