Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den nya policyn gäller från och med skolastarten i höst. Foto: SVT / TT

Drogtester ska införas på Borlänges gymnasieskolor i höst

Publicerad
I Borlänge kommuns gymnasieskolor ska en ny drogpolicy införas. Drogpolicyn innebär att hela klasser kan plockas ut slumpmässigt för att testas och kommer gälla från och med skolstarten i höst.

Diskussionen om hur man ska komma tillrätta med droganvändning har pågått under många år. Under senaste året har gymnasieelever stängts av på grund av drogmissbruk. Och trots att testerna är frivilliga hoppas kommunen på effekt.

Det här var något som P4 Dalarna var först med att rapportera om.

– Det är ju yrkesprogram vi pratar om. Vi har idag totalt sett 2 000 elever och ungefär hälften av dem går på våra yrkesprogram. Det är inte så många som kommer beröras utan det är något hundratal, säger John Steen, gymnasiechef i Borlänge.

– Det viktigaste är att vi ska få koll på om det är någon som behöver hjälp, förklarar Lena Hjort, ordförande gymnasienämnden.

Lena Hjort säger också att hon kommer ta upp frågan om att utvidga drogtesterna så att det kan gälla alla i Borlänge. Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer