Dubbla tågspår ett önskemål när arbetsmarknadsministern besökte Kvarnsveden

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen besökte arbetsmarknadsminsiter Eva Nordmark (S) Kvarnsvedens pappersbruk för att höra hur det går med att hitta nya arbeten åt dem som sägs upp när bruket läggs ned.

Ministern beskrev det som en chock när beskedet om Kvarnsvedens pappersbruk nådde henne.

– Det är ju en av de största och äldsta arbetsgivarna i den här kommunen. Men det vi ser nu är att företaget tillsammans med facket verkligen har arbetat för att hitta bra lösningar, både via pension och omställningar. Jag vet också att det finns andra arbetsgivare som är intresserade av personalen som finns här och deras viktiga kompetens, säger Eva Nordmark.

Kvarnsvedens pappersbruk

På plats var också Borlänges kommunalråd Jan Bohman (S) för att beskriva kommunens utmaningar för arbetsmarknadsministern.

– Om 440 människor blir arbetslösa härifrån så hamnar ju de som redan tidigare stod utan arbete 440 platser längre bak i kön.

Vilka är de utmaningarna?

– Vi behöver bland annat fylla den här platsen med nya jobb. Vi har från kommunen redan träffat ett antal intressenter som vill veta mer om länet och om Borlänge. Men vi behöver ytterligare förbättra infrastrukturen, spåret mellan Falun och Borlänge till exempel är en propp för att få ut varor till Gävle hamn.

Så där ligger ni på?

– Jag har uppvaktat inte bara arbetsmarknadsministern utan även infrastrukturministern, industriministern, utbildningsministern och kommunministern. Så vi har mycket kontakter med regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvarnsvedens pappersbruk

Mer i ämnet