Det är mycket historia som nu ska städas ut från Kvarnsvedens pappersbruk. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Mycket historia i gömmorna när Kvarnsvedens pappersbruk i Borlänge töms

Publicerad

I dagarna avslutas en industriepok i Borlänge när pappersmaskinerna på Kvarnsvedens pappersbruk stängs ner. För personalen återstår nu efterarbete och städning och det är mycket historia som nu kommer fram i gömmorna.

Katarina Winge har arbetat på HR-avdelningen på Kvarnsvedens pappersbruk i 20 år. Just nu arbetar hon bland annat med att arkivera all personaladministration inför stängningen.

– Jag kommer att minnas en bra arbetsplats, all erfarenhet och kollegor som det gäller att inte tappa kontakten med, berättar hon.

Kvarnsvedens pappersbruk

Mycket historia i byggnaden

När ett helt pappersbruk ska städas ur är det mycket som kommer fram ur gömmorna. För Katarina handlar det inte bara om att ta hand om personaladministration, utan även mer oväntade saker dyker upp. Till exempel dök flera inbundna årgångar av tidningen ”Söndags Nisse Strix” från slutet av 20-talet upp.

– Den är jättefin med mycket teckningar. Vad gör man med sådant, det är ju ingenting man slänger, funderar Katarina Winge som har mycket kvar att gå igenom innan sin sista dag på arbetsplatsen i mitten av november.

Tillägg: Efter att intervjun med Katarina Winge gjordes har det beslutats att tidningarna kommer att skickas till Arkivcentrum i Falun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvarnsvedens pappersbruk

Mer i ämnet