Foto: Torbjörn Påhlman /SVT

Nedläggningen av Kvarnsveden – Facket: ”Nöjda med villkoren”

Uppdaterad
Publicerad

Stora Enso slutförde under tisdagen förhandlingarna gällande nedstängningen av pappersbruket i Kvarnsveden. Det står nu klart att 340 personer sägs upp.

–  Jag uppfattar att många av oss är nöjda med villkoren som erbjuds, säger Paulina Brattberg som företrädit Unionen.

Enligt ett pressmeddelande från Stora Enso har 100 personer hittat nytt arbete inom Stora Enso eller hos en extern arbetsgivare. Merparten av de 340 medarbetarna som sägs upp kommer att lämna under november.

–  Vi har kunnat förhandla upp uppsägningsvillkoren i förhållande till vad avtalet säger och det är vi nöjda med, säger Paulina Brattberg som ändå hoppas att de samtal som Stora Enso för med olika intressenter ska leda till att fabriken kan fortsätta vara en modern arbetsplats.

Kvarnsvedens pappersbruk

Många som visat intresse för fabriken

Just nu pågår arbete för att hitta framtida affärsmöjligheter för anläggningen i Kvarnsveden. Detta sker i samarbete med Borlänge kommun och andra regionala och nationella intressenter.

– Det är många som visat intresse och vi har dragit igång den processen. Det är just nu affärshemligheter, men så snart det är möjligt så kommer vi informera om det, säger Rickard Eriksson, platschef på Stora Enso.

När kan det tänkas bli?

– Jag har svårt att tro att det ska ske i år, men inte så långt därefter, berättar Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvarnsvedens pappersbruk

Mer i ämnet