Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Platschefen Rickard Eriksson och ordföranden i fackförbundet Pappers berättar om känslorna efter avslutade förhandlingar och om hur de sista månaderna kommer att se ut i Kvarnsveden. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Förhandlingarna avslutade: 340 personer sägs upp från Kvarnsvedens pappersbruk

Uppdaterad
Publicerad

Stora Enso har slutfört förhandlingarna gällande nedstängningen av pappersbruket i Kvarnsveden. Det står nu klart att 340 personer sägs upp, varav 25 procent av uppsägningarna hanteras genom pensionsavtal.

Enligt ett pressmeddelande från Stora Enso har 100 personer hittat nytt arbete inom Stora Enso eller hos en extern arbetsgivare. Merparten av de 340 medarbetarna som sägs upp kommer att lämna under november.

Det var i april som Stora Enso meddelade sina planer på att lägga ner massa- och pappersproduktionen i Kvarnsveden på grund av den vikande pappersmarknaden. Efter förhandlingarna står det nu klart att produktionen stängs ner den sista september 2021, medan kundservicecentret i Kvarnsveden kommer att stängas ned senast den 31 december 2021. Energiproduktionen kommer att fortsätta vara i drift, men bara för att producera fjärrvärme och för att värma upp byggnader på anläggningen.

När planerna på nedstängning presenterades i april i år beräknades det att som mest 440 medarbetare skulle påverkas. Till följd av förhandlingarna kommer 340 personer att sägas upp, enligt pressmeddelandet.

Stora Enso uppger att man erbjuder stöd i omställningen till berörda medarbetare, bland annat ekonomiskt stöd för utbildning och flytt vid arbete på annan ort. Medarbetare som vill starta eget företag kommer också att erbjudas ekonomiskt stöd.

Hoppas kunna presentera nya planer för området

Det pågår också ett arbete för att hitta framtida affärsmöjligheter för anläggningen i Kvarnsveden i samarbete med Borlänge kommun och andra regionala och nationella intressenter.

– Det är svårt att veta hur långt tid det tar, men vi har många intressenter som är intresserade av att etablera sig på området, berättar Rickard Eriksson, platschef vid Kvarnsvedens pappersbruk till SVT som tror att man efter årsskiftet ska kunna offentliggöra framtidsplanerna för området.

– Jag har svårt att tro att det ska ske i år, men inte så långt därefter, säger han. 

I klippet berättar Anders Pettersson, ordförande i fackförbundet Pappers och platschefen Rickard Eriksson om känslorna efter avslutade förhandlingar och om hur de sista månaderna kommer att se ut i Kvarnsveden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi har anställt ungefär 70 ytterligare personer, sa Stora Ensos byggchef till SVT Gävledala 2004. Se bygget av maskinhallen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvarnsvedens pappersbruk

Mer i ämnet