Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per-Anders Björkman är skomakare i Falun. Hör hans tre tips på hur dina skor kan få längre livslängd – med några enkla knep. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Nu höjs momsen på reparation – skomakaren i Falun: Så får du skorna att hålla längre

Uppdaterad
Publicerad

Nu höjs momsen för reparationer av bland annat skor, kläder och cyklar – efter beslut i riksdagen.

– Det är en oro, speciellt i och med det ekonomiska läget i samhället just nu. Kommer kunder ha råd? säger skomakarmästaren Per-Anders Björkman i Falun.

Trots en tid av inflation och nu även momsändringen som påverkar Per-Anders verksamhet, så försöker han att vara optimistisk. Utöver att han lagar skor och väskor, utökar han sin verksamhet och ska även slipa knivar åt kunder, för att kunna hålla i gång företaget även framöver.

Gör det själv

Att det blir dyrare att reparera sina skor kan leda till att privatpersoner inte har råd att lämna in dem i lika stor utsträckning som tidigare, tror Björkman. Därför ger han några tips på vad man kan göra själv för att få sina skor att hålla längre.

I klippet: Det här kan du göra för att få skorna att hålla längre.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund kritiserade i höstas momsändringen, läs mer om kritiken här.

Vilka prylar tycker du är värda att reparera?

Pinnat inlägg

Nu avslutar vi chatten för denna gången. Tack för ert engagemang och alla inlägg!

Pinnat inlägg

Moms på reparationer:

• Det är Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna som står bakom beslutet att höja momsen från 6 procent till 12 på reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne.

• Förändringen görs för att man minskar de samhällsekonomiska effektivitetsförluster som de olika momssatserna anses orsaka.

• Det är tredje gången på några år som denna moms ändras. 2017 sänktes den från 25 procent till 12 procent och i juli förra året sänktes den till 6 procent.

Källa: Riksdagen

Pinnat inlägg

Eva • Detta är väl ett aprilskämt

Hej Eva!

SVT Nyheter publicerar inte aprilskämt; från och med 1 april höjs momsen på reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne. Momsen höjs från tidigare 6 procent till 12 procent, enligt riksdagens beslut.

E bohman • Skor, dragkedjor på jackor o byxor.
Synnerligen märkligt att höja moms på det här. Borde varit tvärtom för att ta hand om det man har och inte köpa nytt.
Men inte förvånande handling av vår regering. Sorgligt!

Kristina • Även om det kostar lika mycket att laga ett klädesplagg som att köpa ett nytt är det mycket bättre för klimat och miljö att laga. Laga själv eller lämna till sömmerska.

Andersson • Ställ krav på tillverkare att tillhandahålla reservdelar. Ohållbart att behöva kassera något bra för en detalj gått sönder. Sänk momsen på mat och reservdelar samt reparationer till 6 %.

Anna L Gerl • Skor och kläder lagar jag alltid.

Edgar • Jag har lagat sömmar på skor med grizzlytråd, inte så snyggt men det har i alla fall förlängt livslängden något. Dessvärre går inte alla skor att sula om när de börjar bli slitna, skomakaren "ryggar tillbaka" när man kommer med vissa skomärken...
Jag har även själv sytt fast bärremmar på ett par mindre ryggsäckar.
Många klädesplagg får bli "trädgårdskläder" eller liknande tills de absolut inte går att använda längre.

Eftersom Tidöpartierna inte bryr sig så mycket om klimat- och miljöfrågor var deras beslut precis vad man kunde förvänta sig.

Nona • Reparation var redan svin dyrt redan före skattehöjning. Värt inte reparera kläder från så kallad ”high street fashion” . Billigare att köpa nytt. Men om man har jacka för t.ex 10000kr och gott sönder dragkedja kanske värt att reparera då.

Indi Az • Det mesta går att laga.

Biggan • Jag köper kvalitet som håller länge men när saker går sönder så lagar jag kläder, reparerar bilen, köper reservdelar så gott det går till olika saker. Dåligt att tillverkare inte håller reservdelar så länge nu som förr. Behåller mobilen så länge den fungerar.

olof • så länge man får ut mer värde av saken än vad den tar att laga är det ju självklart värt det, endast om man måste laga mer än vad man kan få ut börjar det bli ovärt

Bibbi • Jag köper ett jeans, jackor samt skor och väskor där man kan lämna in dem för reparationom man inte kan laga dessa själv . Jättebra idé.

Moms på reparationer:

• Det är Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna som står bakom beslutet att höja momsen den 1 april 2023 på reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne.

• Momshöjningen går från 6 till 12 procent, enligt riksdagens beslut.

• Förändringen görs för att man minskar de samhällsekonomiska effektivitetsförluster som de olika momssatserna anses orsaka.

• Det är tredje gången på några år som denna moms ändras. 2017 sänktes den från 25 procent till 12 procent och i juli förra året sänktes den till 6 procent.

Källa: Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Mer i ämnet