Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viktor Tsiamis, miljömålssamordnare på Länsstyrelsen Dalarna, listar tre exempel på åtgärder som behövs för att miljömålen ska nås. Foto: arkiv/SVT

Dyster prognos för Dalarnas miljömål

Uppdaterad
Publicerad

Inget av de tolv miljömål som Dalarna ska ha uppnått år 2030 kommer att nås med de insatser som görs i dag. Det visar länsstyrelsens senaste sammanställning. 

Länsstyrelsen gör regelbundna uppföljningar som visar hur det går med de miljömål som ska uppfyllas i länet till 2030. Tidigare har trenden när det gäller måluppfyllnaden inte varit särskilt positiv. Resultatet av uppföljningen för 2022 följer samma mönster.

Varför kommer miljömålen inte nås?

Dalarna – Klimatet i fokus

– Man jobbar på bred front och det görs åtgärder men det görs i för liten skala helt enkelt. Något som nämns är ofta omställningen av samhället, och det är en stor process som inte går att genomföra över en natt, säger Viktor Tsiamis, miljömålssamordnare på Länsstyrelsen Dalarna. 

Arter hotas

Ett exempel är skogarna i länet, som påverkas negativt, menar han.

– Det råder en vild debatt om skogsbruket är hållbart. Och som det ser ut nu så finns många hotade arter i skogen. De påverkas negativt av skogsbruket, säger han.

Men för att kunna göra åtgärder som gynnar miljön, krävs fortsättningsvis ekonomiska styrmedel menar länsstyrelsen.

Positiv trend för två mål

Även om den sammanlagda trenden är negativ så finns exempel på motsatsen. För två av miljömålen, Frisk luft och God bebyggd miljö är trenden positiv, för fem av målen beskrivs utvecklingen som neutral. De återstående fem målen har en negativ utveckling.

Så här ser läget ut 2022 när det gäller miljömålen som ska uppnås 2030. Foto: SVT Design

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet