Foto: Charlotte Pettersson

Efter björnattacken i Orsa – nu inleds rättegången

Uppdaterad
Publicerad

I augusti 2017 dog en 18 år gammal djurskötare i Orsa rovdjurspark, efter att ha blivit attackerad av en björn. På tisdag inleds rättegången mot två män som tidigare jobbade på höga chefspositioner i rovdjursparken, och som står åtalade för arbetsmiljöbrott.

Händelsen inträffade när djurskötaren befann sig i ett björnhägn i parken tillsammans med en barnfamilj med två vuxna och två barn från Nederländerna. Familjen skulle delta i en aktivitet, ”Camp Care”, för att lära sig mer om hur djurskötare jobbar.

En brunbjörn ska då ha grävt sig in i hägnet där de befann sig, och gått till attack. Djurskötaren dog medan familjen lyckades fly över ett strömförande stängsel.

Beräknas pågå sju veckor

Männen står åtalade för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, och arbetsmiljöbrott innefattande av fara för annan.

Åklagarna yrkar även på att Grönklittsgruppen AB ska betala en företagsbot på minst åtta miljoner kronor.

Rättegången hålls vid Mora tingsrätt och beräknas pågå under sju veckor.

De båda tilltalade förnekar brott.
 

I klippet berättar våra reportrar mer om händelsen och åtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

18-årig djurskötare död i björnattack

Mer i ämnet