Elin Norén skrev en debattartikel där hon uppmanade föräldrar att vaccinera sina barn som ledde till kritik från vissa håll.

Landstingsrådet: ”Alla barn bör vaccineras”

Uppdaterad
Publicerad
Ett 20-tal fall av mässling har nu upptäckts i västsverige, men hittills har inget fall upptäckts i Dalarna. Men det är viktigt att alla barn vaccineras, menar landstingsrådet Elin Norén (S).

– Vi har en hög vaccinationsgrad i Sverige och Dalarna, den ligger på 96-97 procent. Men det är viktigt att den inte sjunker eftersom vi behöver vara tillräckligt många vaccinerade för att stoppa smittspridningen.

– Vaccinering är en solidarisk handling som skyddar oss alla, särskilt spädbarn som annars riskerar att smittas eftersom de inte hunnit få första dosen av mässlingvaccinet, säger Elin Norén.

Mässlingvirus sprids via luften och orsakar hudutslag, hosta och feber. Men följdsjukdomar som öroninflammation och lunginflammation är också vanliga. Dessutom drabbas ungefär en på tusen av allvarlig hjärnhinneinflammation.

Landstingsrådet fick kritik

Elin Norén skrev för en tid sen en debattartikel där hon uppmanade föräldrar att vaccinera sina barn. Något som ledde till kritik från vissa grupper, på internet finns flera forum där vaccinationskritiska åsikter sprids.

– Vaccinskeptiker utgår ofta från falska påståenden och på nätet kan dom möta åsikter som bara bekräftar den egna myten. Hälso- och sjukvården har en viktig uppgift att ge föräldrar korrekt information och att möta människors oro, säger Elin Norén (S).

Läs också: Föräldrar: ”Vi utsätts för hård påverkan att inte vaccinera”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mässlingsfall väcker debatt

Mer i ämnet