Foto: Cynthia Goldsmith/TT/SVT

Larm om fler mässlingsfall

Publicerad

Först insjuknade en vuxen man i mässling.
Nu har ytterligare tre smittats.
– Det är en extraordinär situation, men den är inte helt oväntad, säger biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall.

Det första fallet konstaterades för en dryg vecka sedan. Då hade en vuxen man i Trestad insjuknad i mässling. De senaste dagarna har arbetet med att hitta personer som mannen kan ha varit i kontakt med varit mycket intensivt.

LÄS MER: Sant och falskt om mässling

Och nu har det gett resultat – tyvärr.

– Vi har nu totalt fyra säkra fall, och ytterligare några som vi fortfarande utreder, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen till SVT Nyheter Väst.

Flera barn bland de smittade

Flera av de smittade är barn, och det handlar personer i Fyrbodal-området. Nu tvingas man utvidga sökandet efter fler potentiella smittbärare. Det handlar om att kartlägga alla fyra insjuknade personers liv under tiden de burit på smittan.

– Vi har informerat alla som varit på de aktuella vårdcentralerna vid de här tiderna, och vi har bett dem att söka vård så fort de eventuellt får några symptom, säger Leif Dotevall.

– Vi tittar också på när de här personerna blev sjuka, när de blev smittsamma, vilka de träffat och var någonstans de varit. Det blir som ringar på vattnet under en sådan här utredning.

”Kolossalt smittsamt”

Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomar vi har i Sverige. De första symptomen är ofta liknande vanlig influensa. Först efter några dagars feber kommer vanligtvis de karaktäristiska röda prickarna. Vuxna som insjuknar drabbas ofta värre än barn, men för båda grupperna så kan mässling vara dödligt, och framförallt gäller det spädbarn som inte vaccinerats.

– Det är bekymmersamt eftersom mässling är så kolossalt smittsamt. Jag tror inte att det här kommer att bli något stort utbrott, eftersom 97 procent av befolkningen är vaccinerade. Men det är ändå en viss oro, främst för de små barn som är mellan tre och arton månader gamla.

LÄS MER: Så får du SVT Nyheter Väst som startsida i appen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mässlingsfall väcker debatt

Mer i ämnet