Efter misstänkta mässlingutbrottet: Sant och falskt om mässling

Uppdaterad
Publicerad

Vad händer om en stor andel av befolkningen inte vaccinerar sig mot mässling och vilka biverkningar kan vaccinet ge? Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten reder ut vad som gäller.

Hur väl skyddar vaccinet mot mässling?

– Väldigt väl. Det är ett av de bästa vaccinen som vi har. Det skyddar mycket bra. Redan efter en dos har man fått högt skydd. Vaccinet har används sedan 60-talet så det finns lång erfarenhet. Det är vaccinet som gjort att vi i stort sett inte har mässling i Sverige längre.

Vilka är de vanligaste biverkningarna?

– Man kan ibland få en extrem mild variant av mässling, det är ovanligt men det händer. Sedan kan man få ont efter sticket och vissa får en liten feberreaktion. Men det är väldigt lindriga symptom och snabbt övergående.

Kan vaccination öka risken för allergier?

Nej, det är en myt. Det finns inga sådana tecken alls, snarare tvärtom verkar det som. Det är svårt att veta hur sådana här myter uppstår. Men en allmän reflektion är vad vi brukar kalla den goda preventionens paradox, samhället skyddar och så glömmer man bort hur farlig sjukdomen faktiskt var.

Bryter vaccinet ner immunförsvaret?

– Nej, absolut inte. Tvärtom. Snarare får man ett bättre immunförsvar även mot andra sjukdomar.

Varför ger vaccin mot mässling först vid 18 månaders ålder?

– Ett huvudskäl är att när barnen är små bär de med sig antikroppar, ett sorts inbyggt skydd som de har under sina första månaderna. Om man ger vaccin medan skyddet finns kvar tar inte vaccinet, därför måste man vänta tills barnet garanterat är av med sina antikroppar.

Vad händer om man avstår?

— Är man inte vaccinerad så får man mässlingen.

Vad händer om en stor andel av befolkningen inte vaccinerar sig?

– Då får vi en spridning av mässling igen. Det beror på hur många som inte vaccinerar sig. Men kommer vi ner till att en 20-30 procent inte vaccinerar sig då kommer vi att få tillbaka sjukdomen.

Vissa påstår att mässling inte är särskilt farligt, vad säger du om det?

– Det är den farligaste av de klassiska barnsjukdomar vi har, det händer att barn dör av mässling i andra västerländska länder. Folk har glömt hur allvarlig sjukdomen var. Men frågar du äldre personer som har haft mässling så kommer folk ihåg hur sjuk man var. Att man hade mycket hög feber och att man var väldigt sjuk. Att inte mässling skulle vara farligt är en typisk myt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.