En av de mest smittsamma virussjukdomar som finns, enligt Vårdguiden. Foto: SVT

Misstänkt mässlingsutbrott utreds

Uppdaterad
Publicerad
Flera barn och vuxna har insjuknat i mässling i Stockholm de senaste två månaderna. Smittskyddsläkare utreder nu smittspridningen för att undersöka om det handlar om ett större utbrott.

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som orsakar infektioner i luftvägarna och som i många fall leder till allvarliga följdinfektioner.

I Sverige ingår vaccin mot mässling i det allmänna barnvaccinationsprogrammet, så de som främst riskerar smitta är barn under 18 månader och ovaccinerade personer.

– Vi fokuserar på de allra minsta, för dem kan det vara väldigt allvarligt att få mässling, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholm, till SVT Nyheter.

Uppmanar till vaccination

Det handlar om sju insjuknade personer, två vuxna och fem barn i tvåårsåldern som smittats under fyra tillfällen sedan i januari. Det senast hittade fallet var ett litet barn i norra Stockholm som blev sjuk i går:

– Vad barnhälsovården nu gör i de områden vi har haft det här, är att vi aktivt på barnavårdscentralen uppmanar föräldrar att vaccinera, säger Per Follin.

Dessutom pågår en smittspårning, för genom aktiva åtgärder förhindra vidare smittspridning. Än vet man inte om någon smittats på sjukhus eller vårdcentraler. Mässling är mycket smittsamt, man räknar med att runt 90 procent av de mottagliga insjuknar efter nära kontakt med en smittad.

– För att förhindra att fler smittas går vi också igenom vilka som är utsatta, och vad har de för skydd? Hinner man vaccinera eller ge annan behandling, som immunoglobulin? säger Per Follin.

Smittskyddet har också gått ut med information till sjukvårdsinrättningar om det misstänkta utbrottet eftersom alla inte sett ett fall av mässling på grund av att det är så ovanligt i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mässlingsfall väcker debatt

Mer i ämnet