Föräldrar: ”Vi utsätts för hård påverkan att inte vaccinera”

Uppdaterad
Publicerad

På internet pågår ofta diskussioner bland nyblivna föräldrar om barnen ska vaccineras eller ej. Den senaste tidens utbrott av mässling har fått debatten att blåsa upp ordentligt.

På Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har nu drygt 20 fall av mässling upptäckts och det är fler än vad som varit i Sverige på många år.

I Dalarna har man inte hittat nån smittad, men det här har gjort att frågan om vaccinationens vara eller icke vara blivit het.

Trots risken för följdsjukdomar så finns det vaccinskeptiker som tvekar.

– Vi känner väl till den diskussionen och har också utsatts för ganska hård påverkan från folk i vår närhet om att inte vaccinera vår dotter, säger Karin Ålund och Pontus Johansson som vi träffar på ett fik i Falun.

– Men vi tvekar inte utan ska vaccinera henne. Det skydd som hon då får och som vi har i Sverige, är något vi ska vara rädda om, säger de.

Läs också: Landstingsrådet: ”Alla barn bör vaccineras”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mässlingsfall väcker debatt

Mer i ämnet