Efter skogsbränderna – ungskog i Dalarna riskerar att drabbas av fler älgskador

Uppdaterad
Publicerad

Skogsstyrelsen vill se tidigare åtgärder för att undvika betesskador orsakade av älg på nyplanterad skog, något som är aktuellt i Dalarna efter sommarens bränder i Torgås och Älvdalen. Betesskadorna på ungskog kan nämligen komma att öka i länet efter skogsbränderna.

I den uppkomna ungskogen efter branden i Västmanland har älgar orsakat stora betesskador på de nyplanterade tallarna, det visar Skogsstyrelsens studie. Ett trettiotal älgar uppskattas ha betat på det tidigare brandområdet, vilket är betydligt fler än genomsnittet på sju till åtta älgar över samma yta. 

Påverkar virkeskvalitén negativt

– Betesskador påverkar den framtida virkeskvalitén negativt. Sedan har så kallad sidoskottsbetning, när de betar på sidan av träden, en viss tillväxthämmande effekt på träden, säger Magnus Hedspång, gruppchef på Skogsstyrelsens distrikt Dalarna.

Älgar i Dalarna

Hör hur Skogsstyrelsen vill lösa problemet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgar i Dalarna

Mer i ämnet