Efter succén – Jan Stenmarks bilder i ny utställning

Publicerad

Konstnären Jan Stenmarks lekfulla collage med texter i en blandning av mycket humor, svärta och vardagsbetraktelser blev en succé under jätteutställningen på Magasinet i Falun 2015. Nu är det dags igen med sommarutställningen På begäran.

– Även om det var väldigt många besökare under förra utställningen så var det också många som missat den och hörde av sig till oss och sa att de ville se mer av Jan, därav namnet På begäran, säger Lisa Mossfeldt Scheltdorf, projektledare på Magasinet.

Magdalena Nord Omne, projektledare, har en teori om varför Stenmarks bilder är så populära.

– Olika personer ser olika saker i bilderna. Jag själv upptäcker nya sidor av mig i bilderna, även sidor jag inte vill se – och det är spännande, säger hon.

”Det är underbart”

I årets utställning, som har vernissage under fredagen och pågår till slutet av augusti, blandas nytt material med Stenmarks egna favoriter och ett urval av de mest älskade bilderna.

– Jag har samma reaktion som när jag såg Sverigematchen mot Mexiko: Det här är underbart, det är fantastiskt, säger Jan efter att ha fått se utställningen för första gången.

Egna Stenmarkare visas

På utställningen visas också de vinnande bidragen av tävlingen ”Gör din egen Stenmarkare” som anordnades av DT och Magasinet. Tävlingen gick ut på att skicka in egna texter till klassiska Jan Stenmark-verk och över 500 bidrag kom in.

– Det var ganska mycket dåligt, folk har väldigt bråttom förstår jag. Och det känns ju lite mysko – att det finns annat att säga om bilderna än mina texter, säger Jan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.