Det finns goda skäl att lägga ut visselblåsarmottagarfunktionen på en extern part, skriver Åsa Nilser ( L) efter SVT Nyheter Dalarnas granskning av Falu kommun. Foto: Privat/SVT

Efter SVT Dalarnas granskning: Nu vill Liberalerna se ett slut på korruptionen

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheter Dalarnas granskning av Falu kommun vill nu Liberalerna att en extern mottagarfunktion ska inrättas för den som vill avslöja allvarliga missförhållanden inom kommunen och kommunala bolag.

– Det finns goda skäl att lägga ut visselblåsarmottagarfunktionen på en extern part, skriver Åsa Nilser ( L) i sin motion som inkommit till kommunstyrelsen.

Hon menar att det är nödvändigt för att komma tillrätta med korruption och oegentligheter inom kommunen.

SVT granskar Falu kommun

Visselblåsarfunktionen

Motionen kommer efter SVT Nyheter Dalarnas granskning av Falu kommun. Bland annat har det visat sig att kommundirektör Dan Nygren använt sig av visselblåsarfunktionen för att bli av med ledningsförvaltningens chef Inger Klangebo. Anklagelserna visade sig vara grundlösa, något som kommundirektören själv vetat om.

”I reglerna står att visselblåsarfunktionen inte ska ersätta chefers personalansvar utan är tänkt att utgöra ett komplement till detta”, skriver Nilser i sin motion.

Anonyma tips

Det är anställda och förtroendevalda politiker som idag kan lämna in tips om misstänkta oegentligheter till kommunens visselblåsarfunktion. Tipsen går att lämna in anonymt via krypterad mejl till en dator som endast tre av kommunrevisorerna har tillgång till. De beslutar därefter om ärendet ska gå vidare till externa revisorer för utredning

Fel med inre krets

Liberalernas Åsa Nilser menar i sin motion att det är fel att en sluten inre krets har ansvar för visselblåsarfrågor. Hon menar att det är dags att införa en extern mottagarfunktion där missförhållanden kan anmälas.

Frågan har tidigare behandlats av kommunfullmäktige men då var det enbart Moderaterna och Liberalerna som var för ett sådant förslag.

Norsk byrå

Visselblåsarfunktionen finns hos en rad kommuner och myndigheter. På flera ställen har man valt att lägga mottagningen externt.  I Göteborgs stad har man efter de stora korruptionsskandalerna valt att införa en visselblåsarfunktion där tipsen tas emot och och utreds av en norsk advokatbyrå,  med inriktning på bland annat korruption.

LÄS MER: Här hittar du alla artiklar i granskningen av Falu kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Falu kommun

Mer i ämnet