Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från magont till lättnad – hör hur husföretaget tog sig ur svackan och nu kan återanställa. Foto: Anders Hansson/SVT

Efter varsel – nu återanställer Dalahus i Linghed uppsagda

Uppdaterad
Publicerad

Många småhustillverkare har svåra tider nu på grund av lågkonjunktur och högt ränteläge. Men för Dalahus i Linghed har det vänt – de återanställer nu åtta av tio medarbetare som de sa upp i slutet av förra året.

På fabriken i byn Linghed utanför Falun arbetar ett 50-tal personer. Men snart blir de åtta till för trots tuffa ekonomiska tider har företaget kammat in några viktiga order. Det gör att merparten av den personal man tvingades säga upp i slutet av förra året nu kan återanställas.

– Vi gör till största delen olika typer av byggdelar till hus och det är vår nisch, säger Sten-Erik Malmqvist som är vd på Dalahus och fortsätter:

– Det är bara 20 procent av vår verksamhet som är småhustillverkning. Småhusbranschen är jättetuff med stenhård konkurrens.

Lånade ut personal

Dalahus lyckades också minimera uppsägningarna förra året genom att låna ut personal till sin ägare Bygg-Partner, som just då hade ett ökat personalbehov. Det var ett större byggprojekt i Sälen och åtta medarbetare kunde jobba där under tio veckor istället för att sägas upp.

– Det var jättebra att det gick att lösa på det viset, säger Carina Gunnasdotter Eriksson, som är fackligt ombud och en av de som lånades ut.

I videon: Följ med in på arbetsgolvet i fabriken och hör hur stämningen är nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.