• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vill kämpa för samiska traditioner” – i videoklippet hör du mer om vad fjärdeklassaren Eijra tänker om mjukslöjd. Foto: Sofie Lind/SVT

Eijra i Idre har samisk slöjd på schemat: ”Vill föra den samiska traditionen vidare”

Publicerad

Eijra Jonsson är en av två elever på Strandskolan i Idre som har samisk slöjd på schemat och där fokus ligger på att lära sig mer om kulturen och det sydsamiska språket.

I Idre finns den sydligaste samebyn i landet och där har Strandskolan samisk integrering, vilket innebär att elever med samisk anknytning får stärka sin samiska identitet på skoltid genom att bland annat lära sig traditionella kunskaper. Mjukslöjd är en sådan lära.

– Jag ser fram emot att göra armband med lite pärlor och lite sånt också, berättar Eijra som även får språkundervisning.

Idre sameby

– Mitt mål är kunna prata flytande samiska, säger Eijra.

”Vill kämpa för samiska traditioner” – i videoklippet hör du mer om vad fjärdeklassaren Eijra tänker om mjukslöjd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idre sameby

Mer i ämnet