Jonas Johannesen om vilka konsekvenser det kan bli för fritidsgårdarna till följd av den ekonomiska krisen. Foto: Fredrik Sandberg/TT / SVT

Ekonomiska krisen i Leksand får märkbara konsekvenser för invånarna

Uppdaterad
Publicerad

Nästan alla kommuner i landet har bekymmer med ekonomin just nu. I Dalarna är Leksand hårt drabbat. Stora besparingar har påbörjats och fler står för dörren på många olika områden. Det kommer att få konsekvenser som märks för invånarna.

Leksand är en av dalakommunerna som har det knackigt och det besparingar som påbörjats och planerats är så stora att det kommer att märkas tydligt på servicen till medborgarna. Det blir neddragningar på kulturens område och även verksamhet som inte är obligatorisk för en kommun att upprätthålla, till exempel fritidsgårdar.

Men även verksamhet som en kommun måste tillhandahålla, i huvudsak vård, skola och omsorg, kommer att drabbas i Leksand. Till exempel flyttas högstadiet från Åkerö skola till Sammilsdalsskolan och aktivitetshuset Brandmannen med bland annat fritidsgård för ungdomar och dansbana för äldre slår igen.

I klippet berättar Jonas Johansen som jobbar sin sista dag på aktivitetshuset Brandmannen om vilka risker han tror kan bli följden för ungdomar på grund av nedläggningen av fritidsgården.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Leksand

Mer i ämnet