Räddningstjänstens karta över området som brinner norr om Trängslet. Vinden för branden i nordvästlig riktning. Foto: Mora räddningstjänst

Elden bröt begränsningslinjen men tvingades tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbranden norr om Trängslet bröt igenom räddningstjänstens begränsningslinjer under sena onsdagseftermiddagen men kunde tvingas tillbaka igen så att linjen återigen hålls intakt.

Vid 16-tiden på onsdagen bröt skogsbranden igenom de begränsningslinjer som räddningstjänsten upprättat i brandens nordvästliga väg. Gnistor blåste över och antände skog på andra sidan linjen så att ytterligare 200 meter brann.

Styrkorna på plats lyckades dock släcka ytan som antänts och tvinga tillbaka elden. Vid 18-tiden var den på rätt sida linjen igen. Den totala brandytan bedöms vara ungefär fem gånger sex kilometer.

Skogsbranden i Trängslet

Vinden kantrade – fokus flyttas

På kartan i bilden ovan syns begränsningslinjerna som gröna linjer nordväst om det område som brinner vilket är märkt i rött.

Under kvällen kantrade vinden vilket medförde att en del fokus fick flyttas till den östra delen av brandområdet.

– Där ligger ett målområde, alltså ett område där det kan finnas odetonerad ammunition, vilket innebär att vi inte kan komma så nära som vi skulle vilja, säger Emma Jidemyr, kommunikatör vid Mora räddningstjänst.

Förändrat säkerhetsläge

Arbetet hålls igång under natten med brandpersonal och militär men inte lika aktivt då säkerhetsläget förändras när det blir mörkt.

– Jobbet återupptas med full styrka tidigt i morgon bitti när det blir ljust.

Förstärkning under kvällen

Under kvällen anländer räddningspersonal från Jönköpings län och ansluter till styrkorna som redan finns på plats vilka innefattar personal från Stockholm, Mälardalen, Småland, Värmland, Gotland och grannkommunerna.

– Vi har också fått information om de franska flygplanen och hoppas få ta del av dem så snart som möjligt, säger Emma Jidemyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Trängslet

Mer i ämnet