Arkivbild. Foto: Jørn Bærheim / TT

Stor risk för skogsbränder i Dalarna – ”Man ska vara försiktig med att elda just nu”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen gick SMHI ut och varnade för skogsbränder i Dalarna. Samtidigt har Malung-Sälens kommun infört eldningsförbud.

I Dalarna är det nu risk för stor eller mycket stor brandspridning och allmänheten uppmanas att vidta försiktighetsåtgärder vid eldning utomhus.

Enligt räddningschefen Per Hampus i Malung-Sälens kommun är brandflyget nu uppe och cirkulerar en gång per dag för att snabbt kunna upptäcka bränder.

– Man ska vara försiktig med att elda just nu. Du får grilla på din egen tomt men gör inte upp eld hur som helst i skogen. När det kommer till vandringsleder med grillplatser och liknande där får man också grilla men det gäller att vara försiktig, säger han till SVT Nyheter Dalarna.

Hur länge gäller eldningsförbudet i Malung-Sälen?

– Som det ser ut just nu så kommer eldningsförbudet bara verka idag om det nu blir så som väderprognosen säger att det ska regna under fredagen. Vi får ta en dag i taget beroende på vädret så det är svårt att säga exakt, blir det mer värme då kommer det ligga kvar, säger Per Hampus.

Det finns två olika typer av eldningsförbud:

• Normalförbud: Innebär bland annat att du får grilla i din egen trädgård men inte elda trädgårdsavfall. Ligger din tomt så pass nära skog att grillning/matlagning i egen trädgård kan orsaka skogsbrand ska du låta bli.

• Totalförbud: Kan kan det bli om det är extremt hög brandrisk eller om det redan pågår flera stora bränder i länet eller i landet. Då är förbudet mycket större, och du får bland annat inte längre grilla eller laga mat över öppen låga i din egen trädgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.