Nu är det tillåtet att elda i hela Dalarna. Foto: David Magnusson/TT

Eldningsförbudet upphävt i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Dalarna, tillsammans med länets räddningstjänster, har i dag beslutat om att upphäva det totala eldningsförbudet i Dalarna.

Brandrisken i länet bedöms vara så pass låg att Länsstyrelsen Dalarna nu kan häva det länsövergripande eldningsförbudet som legat sedan den 25 juli.

Det var i samband med MSB:s uppmaning till samtliga länsstyrelser och kommuner i landet att skärpa sina eldningsförbud som Länsstyrelsen Dalarna fattade beslut om ett eldningsförbud i länet.

Beslutet innebar ett totalt eldningsförbud i länet med möjlighet för kommunerna att göra egna undantag. Den 2 augusti fattade samtliga kommuner i Dalarna också beslut om ett generellt undantag för grillning på egen tomt.

Nu gör räddningstjänsterna och Länsstyrelsen bedömningen att brandrisken är på så låga nivåer att det inte längre finns behov av ett generellt eldningsförbud.

Detta gäller när eldningsförbudet är upphävt:

  • Det är kommunernas räddningstjänst som bedömer nivån på brandrisken i länet.
  • För att ta del av den dagsaktuella brandrisken i Dalarna kan man vända sig till respektive räddningstjänst eller besöka: http://kriswebb.dalarna.se/Sv/brandriskprognoser/Pages/default.aspx.
  • Om räddningstjänsten bedömer att brandrisken är på nivå 4 eller högre så är det eldningsförbud.

Källa: Länsstyrelsen Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.