Hör Frida Jahncke, drivmedelsansvarig på företaget, berätta hur långt de eldrivna lastbilarna väntas kunna köra och när vi kan få se dem på vägarna. Foto: Anders Hansson /SVT

Elektriska lastbilar snart verklighet – ska kunna snabbladda i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har transportsektorn legat efter personbilstrafiken när det gäller att ställa om till eldrift.

Men nu satsar Maserfrakt, med bas i Borlänge, på elektriska lastbilar och har just fått klart med ett bidrag för att sätta upp en av Sveriges absolut första snabbladdare för lastbilar.

Ännu dröjer det något år innan snabbladdaren för lastbilar installeras på företagets godsterminal i Borlänge, men redan nu har bolaget fått bidrag av staten för installationen.

– Exakt var vi ska placera laddaren har vi inte bestämt ännu, men ett bra ställe är ju vid någon lastport där bilarna ändå blir stående kanske 45 minuter för att lasta eller lossa, säger Per Bondemark som är vd för Maserfrakt.

Dalarna – Klimatet i fokus

Redan nu har bolaget minskat koldioxidutsläppen med 50 procent genom att köra på biodiesel, och tanken med att också börja köra eldrivna lastbilar är att minska utsläppen till ett minimum.

Hör mer i klippet om de elektriska lastbilarna och om det verkligen kan fungera att köra lastbilar på el.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet