Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här tas recepten fram – följ med in i köket på Ljungbergsgymnasiet i Borlänge och träffa eleverna som jobbar med kokboken. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Elever i Borlänge gör egen hälsosam kokbok: ”Livet handlar inte bara om skräpmat”

Uppdaterad
Publicerad

Personer med intellektuella funktionsnedsättningar lider ofta av fetma och övervikt. Nu tar eleverna på Ljungbergsymnasiet i Borlänge fram en kokbok som ska inspirera fler att äta hälsosamt.

– Jag tycker det är kul att veta att man har gjort något som man sedan kan få se i butiker och ge till andra, säger Joel Olérs Mörk.

Ljungbergsgymnasiet är en anpassad gymnasieskola i Borlänge. Elever på hotell-, restaurang- och bageriprogrammet arbetar med att ta fram en kokbok som ska inspirera andra att äta mer hälsosamt. Just nu pågår arbetet med att provlaga och ta fram recept till boken.

Träning och hälsa

– Jag ser fram mot att se vilka recept som kommer med, säger William Enblom.

Tre gånger vanligare med obesitas

Jämfört med befolkningen i övrigt är obesitas (fetma) tre gånger vanligare hos personer med intellektuella funktionsnedsättningar enligt forskaren Eva Flygare Wallén som bland annat är verksam vid Karolinska institutet.

Kokboken är ett samarbete med riksförbundet FUB:s lokalförening i Dalarna. Läraren Patrik Steen hoppas att kokboken, förutom recepten, också ska ge uppmärksamhet till eleverna och deras livssituation.

– Många av dem har svårt att komma ut i jobb efter utbildningen och vi hoppas kunna väcka uppmärksamhet och prata kring de här problemen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla ska kunna förstå recepten” – yrkesläraren Patrik Steen berättar mer om tanken med kokboken. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träning och hälsa

Mer i ämnet