Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofia Jarl (C) och Elin Norén (S). Foto: Hannes Forssell/SVT

Mångmiljonbidrag till förlossningen i Dalarna – men politiker vill använda pengarna friare

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna har sedan 2015 tagit emot cirka 160 miljoner kronor i riktade statliga bidrag som ska förbättra förlossningsvården och kvinnors hälsa. Men regionrådet Sofia Jarl (C) skulle helst se att de bidrag som tas emot gick att använda där de behövs bäst i regionen.

– I grund och botten är jag inte för att man ska gå in och detaljstyra från staten, jag tror att beslut ska fattas så nära befolkningen som möjligt, säger hon.

År 2020 tog Region Dalarna emot drygt 3 miljarder kronor i generella statsbidrag, varav knappt 300 miljoner hade att göra med pandemin. De generella bidragen utgjorde en fjärdedel av Region Dalarnas intäkter 2020.

En miljard i riktade statsbidrag

Dessutom togs det emot drygt en miljard i riktade statsbidrag, där bidragen är tänkta att användas inom en specifik verksamhet. Ungefär en halv miljard av de riktade bidragen var pandemirelaterade.

– När det gäller den typen av insatser som är tänkta att vara tillfälliga så ser jag inget problem med det, säger Sofia Jarl (C), regionråd.

”Planeringsmässigt svårt”

Andra typer av riktade bidrag, som satsningen på förlossningsvården, kan däremot vara svåra att förhålla sig till menar hon, och får medhåll av oppositionsrådet Elin Norén (S).

– Det blir planeringsmässigt svårt om man får tillfälliga statsbidrag som riskerar att försvinna, säger Norén.

I klippet kommenterar Sofia Jarl och Elin Norén de statliga miljonerna.

Regeringens satsning på förlossningsvården och kvinnors hälsa

  • Regeringen startade 2015 en satsning på att stärka förlossningsvården och kvinnors hälsa i övrigt.
  • Området förstärktes med 200 miljoner kronor under 2015 och därefter med 400 miljoner kronor årligen under perioden 2016–2019.
  • I vårändringspropositionen 2017 tillfördes en tillfällig förstärkning med 500 miljoner kronor som betalades ut 2017 och 2018.
  • Genom budgetpropositionen 2018 förstärktes och förlängdes satsningen med en miljard årligen t.o.m. 2022 samt utökades till att omfatta neonatalvården.

Källa: regeringen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.