Elsparkcyklarna har kommit till Dalarna – så tycker Borlängeborna

Uppdaterad
Publicerad

Gula elsparkcyklar är sedan en vecka tillbaka en vanlig syn i Borlänge och imorgon, torsdag, lanseras de även i Falun.

– Vi vill vara en del av staden, säger Diyar Kizil som är verksamhetschef på elsparkcykelföretaget Qick.

Planen är att ungefär 160 sparkcyklar ska finnas att hyra i varje stad. Att utöka verksamheten till fler städer i Dalarna är i dagsläget inte aktuellt.

– Men vi utvärderar alltid om det finns nya städer att etablera sig i. Vi har bedömt att Falun och Borlänge är lämpliga städer för elsparkcyklar och har fört dialog med kommunerna sedan i oktober, säger Diyar Kizil som är uppvuxen i Mora och tidigare bosatt i både Falun och Borlänge.

Vissa platser ”särskilt känsliga”

Elsparkcyklarna kommer att fungera inom angivna områden, så kallad geofencing. Körs sparkcykeln utanför de zonerna slutar den att fungera. I vissa områden stryps hastigheten till sju kilometer i timmen och områden kring sjukhus och lasarett beskriver Diyar Kizil som ”särskilt känsliga”:

– Där måste det fungera fläckfritt och där har vi pratat med Region Dalarna för att ta reda hur vi kan göra det på bästa sätt.

Tror inte folk kommer använda hjälm

Enligt polisen har det ännu inte kommit in några anmälningar som rör elsparkcyklar men man tror att det bara är en tidsfråga. Företaget rekommenderar att alla som kör bär hjälm men de Borlängebor vi pratade med var tveksamma till att det kommer bli så.

– Att ta en elsparkcykel är mer en spontan grej och det är ju inte så att jag bara går runt och har med mig en hjälm, säger Qimberley Wallerstein.

Starta klippet ovan för att höra vad Borlängeborna tycker om att elsparkcyklarna tagit plats i staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.