Foto: Patrik Qvicker/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

En död i svår olycka

Uppdaterad
Publicerad

Minibuss voltade på torsdagsmorgonen

En person dog och flera personer skadades vid en trafikolycka på riksväg 70, vid Sjöändan utanför Idre, strax innan klockan sju på torsdagsmorgonen. Det var en minibuss med elva personer som kolliderade med en personbil och voltade och hamnade på taket. Föraren av personbilen chockades svårt men klarade sig utan fysiska skador.

-Exakt hur det har gått till blir mer polisiärt, säger Jan-Olov Olsson, räddningschef i Älvdalens kommun.

I minibussen färdades skogsarbetare från Ukraina som var på väg till sitt arbete. Bakom minibussen åkte en folkvagnsbuss med flera av deras kamrater, också skogsarbetare på väg till skogsplantering. De blev vittnen till olyckan.

En skadad till Trondheim
Flera ambulanser från både Dalarna och Härjedalen, och en ambulanshelikopter från Norge skickades till olycksplatsen. Den norska ambulanshelikoptern tog med sig en mycket allvarligt skadad person till sjukhuset i Trondheim. I övrigt fördes en skadad person till Norge med ambulans. Två personer fördes till Mora lasarett och fyra-fem till Särna vårdcentral.

På Särna vårdcentral krisgruppen POSOM aktiverats för att ta hand om chockade människor. Där kommer även att finnas ukrainsk tolk.

– Det svåraste är språket. De inblandade är från Ukraina, och ett fåtal av dem kan lite engelska, sade räddningschefen på morgonen.

Skogsarbetarna är anställda av ett företag i Mora.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer