”Svårt när man inte vet varifrån smittan kommer” – Verksamhetschefen om smittan på infektionskliniken och hur man stoppade den. Foto: SVT

En fjärdedel av personalen på infektionskliniken sjuka i covid-19

Uppdaterad
Publicerad

När coronaviruset spred sig till Dalarna drabbades infektionskliniken i Falun hårt. 25 personer i personalstyrkan har testats positivt för covid-19.

Enligt Erik Degerman, verksamhetschef på infektionskliniken, har smittan troligtvis spridits från anställd till anställd:

– Vi har hela tiden följt rekommendationerna för skyddsutrustning och jag bedömer att det inte är i kontakten med patienter som smittan spridits.

Det var främst i det första skedet som personal insjuknade. Efter en utredning av vilka åtgärder som skulle kunna vidtas har smittspridningen bromsats. De tre senaste veckorna har en person testat positivt för smittan.

– De allra flesta som smittats har haft en lindrig sjukdomsbild, säger Erik Degerman.

I klippet berättar verksamhetschefen mer om hur coronaviruset drabbat infektionskliniken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.