• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

En vanlig dag i EU – så ser en parlamentarikers arbetsdag ut

Uppdaterad
Publicerad

En helt vanlig dag i en EU-parlamentarikers liv – hur ser den ut? Vi stämde träff med Fredrick Federley (C) från Björbo i Dalarna för att kolla läget.

Arbetsveckorna i EU-parlamentet är intensiva.

Eftersom många EU-parlamentariker har långa resor från sina respektive hemländer är måndag förmiddag och fredag eftermiddag restider. När de väl är på plats är det mycket som ska hinnas med och arbetsdagarna brukar bli långa. Det är ofta jobb från kl 8 på morgonen till kl 20, 22 eller till och med längre på kvällarna om debatter och omröstningar drar ut på tiden.

EU och Dalarna

Intervjuer och korridormöten

Vi träffar Fredrick Federley i Strasbourg en tisdag kl 10 när det är pressträff med en grupp svenska journalister som rest ned. Efter pressträffen med flera enskilda intervjuer blir det möte med ALDE-gruppen, den partigrupp som Centern valt att tillhöra i parlamentet. På väg till ALDE-mötet springer Federley på en belgisk kollega som vill diskutera en fråga och det blir ett gammalt hederligt korridormöte.

Därefter lunch och sedan intervju med SVT Nyheter Dalarna. Direkt efter det går Federley till sitt kontor och träffar delar av sin stab. Han måste förbereda sig för omröstning i kammaren, något som kan låta enkelt men som i själva verket är en grannlaga uppgift.

Omröstningar i rasande tempo

Efter en halvtimmes förberedelsemöte är det dags att rusa till stora kammaren. Det blir som ett lämmeltåg i hela parlamentsbyggnaden när ringningarna sätter igång för att annonsera att det är dags för omröstning. De 751 ledamöterna måste nu ta sej fram in i plenisalen och fram till sina numrerade platser. När alla är på plats och omröstningarna sätter ingång så förstår man hur lätt det kan gå fel. Omröstningarna går i ett rasande tempo och det förekommer nästan alltid att ledamöter trycker fel någonstans i processen, så man gör klokt i att vara förberedd med ett litet knapptryckarschema.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU och Dalarna

Mer i ämnet