Tolv röster i EU-valet blev aldrig skickade från Postnords kontor i Mora i söndags. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ny röstmiss: EU-röster i Dalarna levererades för sent av Postnord

Uppdaterad
Publicerad

Tolv röster i EU-valet blev aldrig skickade från Postnords kontor i Mora i söndags. Det här gjorde att sex av rösterna inte räknades in i valresultatet eftersom de kom försent, det var Dalarnas Tidningar först med att rapportera om.

I april i år fick Falun ha omval till kommunfullmäktige, eftersom det vid valet i september 2018 var röster från 145 personer som inte kom fram i tid. Då rådde det delade meningar om vems felet var – Falu kommuns eller Postnords.

Nu har det upptäckts en ny miss vid leveransen av röster, den här gången i EU-valet, det skriver dt.se. Mathias Krümmel är chef för produktion i Postnord och han berättar vad som orsakade missen.

EU och Dalarna

– Det som hände i Mora var dessvärre att en en medarbetare glömde lasta på en påse med tolv röster som skulle spridas från Mora och ut i landet, säger han och fortsätter:

– När vi upptäckte det här direkt nu på morgonen så har vi gjort allt vi har kunnat för att få ut de här rösterna. Av de tolv rösterna så lyckades vi rädda sex.

Sex röster räknas ej

Men i sex andra kommuner kunde man inte vänta på att de försenade rösterna kom fram, här hade valnämnderna redan öppnat valurnorna. Det betyder att dessa sex röster inte räknats.

– Nu har vi begått ett misstag då vi de facto har glömt de här rösterna på kontoret. Och jag tar fullt ansvar för att göra allt vad vi kan för att klara leveransen, tyvärr räckte det bara till att rädda sex röster.

Postnord ska nu ha en efterval-analys och utvärdering ihop med valmyndigheten för att utreda vad som gick bra och vad som gick dåligt med EU-valet.

De sex ogiltiga rösterna tas om hand och sparas av respektive valnämnd i de berörda kommunerna som är Gagnef (en röst), Solna (en röst), Sundbyberg (en röst), Västerås (två röster) och Österåker (en röst).

Vad har Postnord egentligen för rutiner kring den här typen av postleveranser – och varför gick det ändå fel? Hör vad chefen Mathias Krümmel säger i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU och Dalarna

Mer i ämnet