Det var färre elever i Dalarna som röstade i skolvalet till EU 2019 jämfört med för fem år sedan. Foto: TT

Sverigedemokraterna störst när dalaelever gick till val

Publicerad

Nu har det slutgiltiga resultatet för hur landets skolelever röstat till EU-valet presenterats. I Dalarna deltog långt ifrån alla skolor. Det var Sverigedemokraterna som fick flest av rösterna, närmare bestämt 20,14 procent.

Det är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, som presenterat hur Sveriges skolelever röstat i valet till Europaparlamentet år 2019.

I Dalarnas län var det långt ifrån alla högstadie- och gymnasieskolor som anordnade val. Sammanlagt var det tio stycken och 1960 röster räknades, varav 1812 var giltiga. Valdeltagandet var något mindre än för fem år sedan. Det gick från 52,8 procent 2014 till 49 procent 2019.

EU och Dalarna

SD stora vinnare

Sverigedemokraterna fick 20,14 procent av elevernas röster. Ett facit som innebär att SD blev störst i länet och dessutom fick en ökning med ungefär tio procentenheter sedan skolvalet till EU 2014.

– Jag har sett en klar förändring sedan jag började engagera mig vad gäller intresset och stödet för vårt parti. Valet dominerades av invandringsfrågan, trygghetsfrågan och miljöfrågan och vi har medvind vad gäller de två första, säger Rasmus Giertz, distriktsordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund i Dalarna.

Socialdemokraterna backar kraftigt

Tätt efter kom Socialdemokraterna, med sina 16,17 procent. S tappade cirka nio procentenheter från EU-valet 2014.

– Vi vet att Socialdemokraterna är mindre populärt bland unga än vad det har varit. Vi vet också att det har varit svårt efter januariavtalet. Jag har förståelse för resultatet även fast det är lågt, säger Hanna Vangen Engström, distriktsordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund i Dalarna.

Till nästa val vill SSU lägga fullt fokus på vad det egna partiet vill.

– Vi i SSU vill konkretisera vad vi tycker är viktigt. Inte bara gå emot högerpopulismen. Jag tror att man vinner på att vara rak.

Fakta: Så röstade Dalarnas skolelever

Socialdemokraterna: 16,17%

Centerpartiet: 14,57%

Feministiskt initiativ: 3,15%

Kristdemokraterna: 4,97%

Liberalerna: 2,65%

Miljöpartiet: 11,09%

Moderaterna: 14,9%

Piratpartiet: 3,04%

Sverigedemokraterna: 20,14%

Vänsterpartiet: 6,35%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU och Dalarna

Mer i ämnet