Vad beror det starka S-stödet på? Hör Fredriksbergsborna och Helena Modin, sekreterare i S-föreningen i Fredriksberg svara i klippet. Foto: Lotta Olin/SVT

60 procent röstade på S i Fredriksberg i EU-valet – därför är det ett S-fäste

Uppdaterad
Publicerad

I EU-valet backade Socialdemokraterna, men i Fredriksberg i Ludvika kommun lade 60 procent sin röst på partiet. Inget annat parti har fått så starkt stöd i någon annan valkrets i länet.

Fredriksberg ligger avsides – närmaste tätort finns 3 mil bort, närmaste stad nästan sex. I valdistriktet, som även omfattar byarna runt om, fick 671 personer rösta i EU-valet. Valdeltagandet var tio procent lägre än i riket. Men av de som röstade lade 60 procent sin röst på Socialdemokraterna.

Så starkt stöd har inget annat parti i nån valkrets i hela länet. 

Vad beror då det starka S-stödet på? Hör Fredriksbergsborna och Helena Modin, sekreterare i S-föreningen Fredriksberg svara i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU och Dalarna

Mer i ämnet