Sedan 2009 har handeln haft en åldersgräns på 15 år för att köpa energidrycker. Men det är inte alla som följer den. 2017 fick livsmedelsverket i uppdrag av regeringen att se över om man skulle kunna lagstadga en åldergräns för inköp av dryckerna. Men eftersom det inte fanns någon entydig forskning på området blev det inget med det. Samtidigt finns det föräldrar som är oroliga över konsumtionen.
– Jag har själv en tio- och en tolvåring som har börjat prata om att de vill dricka energidryck, säger Josefin Lundholm i Falun.
Hon önskade att det fanns en lagstadgad åldersgräns, helst på 18 år.
Men trots varningar om hjärtproblem vid överkonsumtion, sömnproblem och andra varningar tycker de flesta ungdomar vi pratar med att det inte är något problem.
– Nej alla dricker ju dom, säger Ammy Ankarbåge och Sandra Larsson, båda 15 år från Falun.
Om energidryck och koffein
• Det finns ingen vedertagen definition av vad energidryck är, men oftast avses söta läskedrycker som innehåller koffein, glukuronolakton, taurin och B-vitaminer.
• Koffeinhalten i en burk energidryck motsvarar ofta ungefär en kopp kaffe, men det finns även burkar med högre koffeininnehåll.
• Stora mängder koffein kan leda till sömnproblem, huvudvärk, ångest, oro, yrsel och hjärtklappning.
• Barn och ungdomar väger oftast mindre än vuxna och är inte heller lika vana att få i sig koffein, vilket gör att unga lättare får negativa effekter av koffein än vuxna.
Källa: Livsmedelsverket