Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tobias Hansson som är platschef i Ludvika och VD Hitachi Energy Sverige, om den massiva rekryteringen till företaget. Foto: Ann-louise Julin/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Energiomställningen skapar nya möjligheter – 1 000 nya jobb till Ludvika och Västerås

Uppdaterad
Publicerad

1 000 nya jobb finns att söka på Hitachi Energy, ungefär 300 i Västerås och resterande 700 tjänster i Ludvika. Anledningen är klimatomställningen som är i full gång i landet. Men det är en stor utmaning att hitta framförallt de ingenjörer som behövs.

– Vi jobbar på bred front på alla tänkbara vis för att hitta de här personerna. Bland annat tillsammans med de tekniska universiteten, säger Tobias Hansson, vd på Hitachi energy Sverige.

Idag arbetar 4 500 personer på Hitachi i Sverige, varav omkring 2 900 i Ludvika. Innan året är slut hoppas man ha rekryterat så att företaget passerar 5 000 anställda.

– Det är en het marknad. Vi jobbar brett med energiomställningen, som pågått ett tag nu, för att bidra till ett hållbart samhälle och värld, säger Malin Estelli, kommunikationschef Hitachi Energy Sverige.

Ingenjörer och produktionspersonal

Bland dessa 700 tjänster är det framförallt ingenjörer och produktionspersonal som sökes till anläggningen i Ludvika, som även är deras största i landet. Majoriteten av tjänsterna finns därför här. Varför det finns så mycket nya jobb inom den här sektorn berättar Malin Estelli är enkelt – det är för att det sker en stor energiomställning i landet och världen just nu.

– Jobbar man med energi så vill man gå ifrån fossila bränslen till förnybar energi. Vi vill ta vara på sol, vind och vatten för att kunna bidra med en hållbar energiomställning för alla, säger Malin Estelli.

Lagts ut sedan januari

Tjänsterna har funnits tillgängliga sedan årsskiftet.

– Det är sedan januari i år som vi lagt ut just dessa tjänster, kontinuerligt. Det kan bli så att det fortsätter efter årsskiftet, säger Malin Estelli.

Vad är det för specifika arbeten ni söker ny personal för?

– Det är flera projekt där vår teknik är med. Vi jobbar främst med att integrera förnybar kraft i vind och sol samt att koppla samman länder och kontinenter, säger Malin Estelli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer