Efter storbråk och stenkastning i Avesta – kommunen vill se ordningsvakter i centrum

Uppdaterad
Publicerad

Flera allvarliga händelser, bland annat storbråk och stenkastning mot polis, samt en en ökad otrygghet bland kommuninvånare ligger till grund för att kommunen nu vill se ordningsvakter i centrala Avesta.

Enligt kommundirektör Tobias Åsell fortsätter medborgarnas otryggheten att öka. För att råda bot på det samt komma åt den ökade brottsligheten förslår nu kommunen ordningsvakter i centrum.

– Vi tror att detta kommer att kunna göra skillnad, säger han.

Valet 2022 Avesta

I kommunens ansökan till Polismyndigheten, så pekar man ut platser som Kungsgatan, Stadshusparken, Markusskolan, Karlbergsparken och busstationen som ställen där man vill kunna använda sig av ordningsvakter. Får man grönt ljus från polisen ska kommunstyrelsen sen fatta beslut kring den ekonomiska biten. Förhoppningen är att ordningvakterna ska kunna vara på plats så snart som möjligt.

Stor skillnad i andra kommuner

För att komma till rätta med problemen har Avesta genom åren genomfört trygghetsundersökningar som ligger till grund för medborgarlöftet, att öga tryggheten i kommunen. Exemplet med ordningsvakter har tidigare funnits i Krylbo.

– Det är den senaste erfarenheten vi har, det tillsammans med andra insatser, har gjort en väldig skillnad i Krylbo. Så det här skulle kunna vara en del i pusslet med att öka tryggheten, berättar Åsell.

I klippet hör du kommundirektören Tobias Åsell om det eskalerande problemet i Avesta och hur man vill bekämpa det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Avesta

Mer i ämnet