Hedemora i botten i trygghetsundersökning – Vansbro i topp

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av tio Hedemorabor känner sig mycket eller ganska otrygga när de är ute på kvällarna – i Vansbro är det långt färre som känner sig otrygga. Det visar Brå:s Nationella trygghetsundersökning.

Känslan av trygghet splittrar Dalarna. I Vansbro uppger 11 procent att de känner sig mycket eller ganska otrygga när de promenerar på kvällar. I Hedemora är motsvarande siffra 38 procent.

Arbetar för ökad trygghet

Per Torsell, säkerhetschef och BRÅ-samordnare på Hedemora kommun, säger att resultatet inte förvånar men att man på kommunen arbetar aktivt med att höja trygghetskänslan av trygghet i kommunen.

Valet 2022 Hedemora

– Vi arbetar just nu med en app där människor kan anmäla platser man finner otrygga, till exempel trasig gatubelysning. Men också att få fart på trygghetsvandringarna i kommunen igen, som tyvärr blivit lidande av pandemin, säger han.

Fler utsatta för brott

Även när det gäller i vilken utsträckning människor utsatts för brott är det stora skillnader. I Vansbro kommun berättade 11,5 procent att de utsatts för brott mot enskild person jämfört med Hedemora, Falun, Borlänge och Gagnef där över 22 procent uppgav att de utsatts.

Förtroendet för rättsväsendet är generellt sett något lägre i Region Bergslagen, där Dalarna ingår, jämfört med övriga delar av landet – lägst i Älvdalens- och i Malung-Sälens kommun.

4781 personer i Dalarna deltog i undersökningen.

Upplevd otrygghet vid utevistelse sent på kvällen:

Otrygghet vid utevistelse sent på kvällen i det egna bostadsområdet 2019–2020. Andel av befolkningen (16–84 år) som uppger att de är mycket/ganska otrygga eller som avstår från att gå ut på grund av otrygghet. Källa: NTU

Avesta: 35 procent

Borlänge: 36 procent

Falun: 23 procent

Gagnef: 15 procent

Hedemora: 38 procent

Leksand: 15 procent

Ludvika: 28 procent

Malung-Sälen: 13 procent

Mora: 17 procent

Orsa: 19 procent

Rättvik: 13 procent

Smedjebacken: 24 procent

Säter: 14 procent

Vansbro: 11 procent

Älvdalen: 14 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Hedemora

Mer i ämnet