Rättvik sa upp avtalet med Visit Dalarna – då gick kostnaden ner med 30 procent

Uppdaterad
Publicerad

Rättvik tyckte man fick betala alldeles för mycket sett till sin folkmängd och är nu positiv till ett förslag om att få betala ungefär 30 procent mindre 2023 jämfört med idag.

Rättvik var den kommun som i somras sa upp avtalet och väckte frågan för en ny finanseringsmodell för länets gemensamma turistföretag Visit Dalarna som har en årlig budget på närmare 33 miiljoner kronor.

Men när Rättvik , Gagnef, Leksand, Orsa, Älvdalen  och Vansbro föreslås få betala mindre för de gemensamma turisttjänsterna måste i så fall bland andra Mora, Falun och Malung-Sälen betala mer.

Valet 2022 Rättvik

Fördelningsprincip

Så blir det om man använder en fördelningsprincip som bygger på befolkningsstorlek och turistekonomisk omsättning. Förslaget är nu ute på remiss och i början på nästa år väntas nya diskussioner mellan länets kommuner och Visit Dalarna.

Ny finansieringsmodell

Rättviks kommunalråd som tycker att det nu presenterade förslaget är bättre än den kostnadsfördelning som fortfarande gäller säger att det redan vid turistbolagets start sades att det snart skulle tas fram en annan finansieringsmodell men att det sedan inte hänt någonting i frågan förrän nu.

– Det beror på vilken väg vi går, det handlar väl i så fall om att titta på totalbudgeten och sedan se, säger Rättviks kommunalråd Jonny Jones.

I klippet hör du Rättviks kommunalråd Jonny Jones om de kommande förhandlingarna med Visit Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Rättvik

Mer i ämnet