Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du Johan Szymanski berätta om hur få brandmän Sverige har i förhållande till Tyskland och hur annorlunda brandkåren är organiserad där. Foto: SVT

Bränder i Europa – svårt för Sverige att hjälpa till

Uppdaterad
Publicerad

När den stora skogsbranden i Trängslet rasade förra sommaren kom ett 50-tal tyska brandmän till Dalarna för att hjälpa till att släcka. Även polska och danska brandmän hjälpte till vid de andra storbränderna i Sverige, alla med egna bilar och egen släckutrustning. Den här veckan är det extremt hett på stora delar av kontinenten, med skogsbränder som följd även där. Men Sverige kan i princip inte ge någon hjälp alls.

– Vi har inte fått någon sådan begäran ännu, säger Johan Szymanski, räddningschef vid Norra Dalarnas Brandkår.

Men han säger att det blir svårt att erbjuda någon personal till utlandet, för brandmännen behövs hemma.

– Normalt sett kan Sverige ställa upp med helikoptrar, men inte med markpersonal.

”Mycket värdefull hjälp”

Johan Szymanski menar att det var mycket värdefull hjälp som Sverige fick förra året, och det naturligtvis skulle kännas bra att kunna återgälda den, men i dagsläget finns inte de resurserna inom svensk räddningstjänst.

I klippet hör du Johan Szymanski berätta om hur få brandmän Sverige har i förhållande till Tyskland och hur annorlunda brandkåren är organiserad där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer