Eventuellt fel ökar chansen till skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Flera trafikanter har fått kladd på sina däck och bilar när de färdats på riksväg 66 mellan Smedjebacken och Ludvika. Trafikverkets chefsjurist menar nu att orsaken skulle kunna vara ett utförandefel, vilket i så fall skulle öka chanserna för trafikanterna att få ersättning för de skador som uppstått.

Något är fel på ytskiktet på den oljeläckande riksvägen, men vad det är vet ännu inte Trafikverket.

– Vi har experter som tittar på det. Det kan vara stenen eller bindemedlet och påverkan av vägsalt, säger enhetschef Marcus Danielsson som är förvånad över det man sett i ytskiktet på vägen mellan Smedjebacken och Ludvika de två senaste veckorna.

Känner inte till något liknande fall

Något liknande vägläckage vid vägförsegling med klister, sten och grus känner han inte till.

Natten mot söndag ska ytskiktet på hela sträckan blästras av så att man får hejd på oljestänket som tillfälligt hejdats med att vägen sandats.

Ett par hundra trafikanter begär ersättning

Totalt väntas ett par hundra trafikanter begära ersättning från Trafikverket för bland annat kladd på däck och bilar. Skulle det visa sig att det är utförandefel av entreprenören som orsakat oljekladdet så ökar chanserna för trafikanter att få ersättning för skador från Trafikverket.

– Om man gjort fel och det inte är fackmannamässigt utfört så kan det öka möjligheterna till skadestånd, säger Trafikverkets chefsjurist Johan Barkelius som konstaterar att det blir en prövning av varje enskild anmälan.

Starta klippet ovan för att höra Johan Barkelius prata om vad som skulle kunna vara orsaken till det bristfälliga ytskiktet på riksväg 66.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.