Foto: Illustration: Arcum

Expert om höghusbygge i Leksand: ”Marginella konsekvenser för landskapsbilden”

Uppdaterad
Publicerad

De planerade höghusen i Leksand får grönt ljus av en oberoende expert. Nu ska beslut tas om att låta granska detaljplanen på nytt.

Leksands kommun har tidigare fått bakläxa när det gäller planerna på att bygga hyreshus i flera våningar vid Åkerö brofäste i Leksand. Den detaljplan som det togs beslut om 2019 i kommunfullmäktige upphävdes ett knappt år senare av Mark- och miljödomstolen. Orsaken var att kommunens redogörelse av de kulturhistoriska värdena ansågs bristfällig.

Efter att ha kompletterat detaljplanen anlitades en sakkunnig byggnadsantikvarie. Nu är analysen klar och byggnadsantikvarien skriver enligt kommunen bland annat att:

Valet 2022 Leksand

”Den föreslagna nockhöjden, 26 meter, bedöms få störst konsekvenser för stadsbilden i den nära omgivningen. Den kommer däremot inte att få mer än marginella konsekvenser för landskapsbilden runt Leksand i stort”.

Nu väntas samhällsbyggnadsutskottet ta beslut om att låta granska förslaget, vilket är det sista steget innan detaljplanen kan antas av kommunfullmäktige. Detta hoppas kommunen kunna göra våren 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Leksand

Mer i ämnet