Skissen från arkitektfirman visar hur husen kan komma att se ut. I klippet hör du Maria Klevemark, leksandsbo och designer samt kommunalrådet Ulrika Liljeberg (C). Foto: Arcum arkitektkontor

Höghusen som delar Leksand

Publicerad

Det råder delade meningar om lämpligheten att bygga höghus vid södra brofästet på Åkerö i Leksand. Efter ett andra samrådsmöte på kort tid har kommunen nu förlängt samrådstiden till sista februari och till dess kan nu alla som har synpunkter på projektet skicka in dessa till kommunen.

Åkerö byalag ska behandla frågan vid ett extra årsmöte på söndag och väntas därefter skicka in en skrivelse där man önskar att de hus som ska byggas inte ska vara högre än fyra våningar.

– Det är inte bara Åkeröbor som är upprörda, säger byföreningsordföranden Gunnar Norman, som konstaterar att de planerade höghusen kommer att synas vida omkring.

”Bjud in till arkitekttävling”

Maria Klevemark som jobbar med design tycker att kommunen borde värna om sin särart.

– Bjud in till en arkitekttävling. Man måste inte köpa en färdig modul och ställa ner, säger hon.

Kommunalrådet Ulrika Liljeberg (C) hävdar att det också finns många som är positiva till höghusen.

– Nu har vi en detaljplan som pratar om fem till åtta våningar. Det känns bra i det här läget, säger hon.

Foto: Arcum arkitektkontor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer