Sebastian Larsson (M), ordförande i Leksands samhällsbyggnadsutskott, är lättad och nöjd med domstolens beslut om detaljplanen. Foto: Torbjörn Påhlman /SVT Illustration: Arcum

Mark- och miljödomstolen avslår överklagandena kring Åkerö brofäste i Leksand

Uppdaterad
Publicerad

Leksands kommuns detaljplan från i våras för Åkerö brofäste får grönt ljus. Mark- och miljödomstolen avslår alla överklaganden mot de planerade höghusen.

Synpunkterna mot höghusen har handlat främst om höjden och utseendet på dem. Förslaget har gjorts om under åren och gått från max åtta våningar till max sex våningar. Färgen har dessutom ändrats från vit till faluröd.

Beslutet om detaljplanen har även tidigare upphävts av Mark- och miljödomstolen, som då ansåg att det saknades tillräckligt underlag för att bedöma vilka kulturhistoriska värden som finns i området och vilka konsekvenser planen kan få i det avseendet.

Höghusen på Åkerö i Leksand

Processen har gått rätt till

I domen skriver Mark- och miljödomstolen att:

”Kommunen har handlagt planärendet på ett formellt riktigt sätt och hållit sig inom det handlingsutrymme som kommunen har vid detaljplaneläggning. Vad klagandena har anfört i övrigt föranleder inte någon annan bedömning.”

– Det känns skönt att äntligen få domen och att domstolen bedömer att vi gjort rätt och riktigt. Vi behöver fortsätta bygga och möjliggöra fler bostäder, säger samhällsbyggnadsutskottets ordförande Sebastian Larsson (M) till Leksands kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höghusen på Åkerö i Leksand

Mer i ämnet