Det gamla förslaget till vänster mötte mycket kritik. Nu är frågan hur det nya, till höger, tas emot. Foto: Illustration: Arcum

Här är nya förslaget för höghusen i Leksand – ”Vi har tagit till oss av synpunkterna

Publicerad

De planerade höghusen vid södra brofästet på Åkerö i Leksand är två våningar lägre i det nya förslaget och har fått faluröd färg.
”Vi har tagit till oss av de många synpunkter som kommit in”, säger Sebastian Larsson (M), ordföranden för kommunens samhällsbyggnadsutskott i ett pressmeddelande.

I tidigare förslag har husen varit vita och max åtta våningar höga, en utformning som upprörde många leksingar.

I det tidigare förslaget var max antal våningar satt till åtta. Foto: Arcum arkitektkontor

205 skrivelser kom in till Leksands kommun i samrådsprocessen och många förordade hus med max tre våningar.

Det nya förslaget som presenteras på kommunens hemsida är husen i den norra delen av planområdet närmast Leksandsbron max sex våningar höga. I de andra delarna tillåts högst fyra våningar. Och så har den vita färgen blivit faluröd med detaljer i grått.

Här är det nya förslaget. Foto: Illustration: Arcum

Nu ska förslaget granskas, vilket sker mellan den 4-28 juni. Kommunen meddelar att de kommer att återkomma med information kring hur eventuella synpunkter lämnas på det nya förslaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer