Leksandskonstnären har gjort egen skiss för höghusen

Publicerad

På torsdag tar samrådstiden gällande höghusplanerna vid brofästet i Leksand slut. Ett 60-tal inlägg har inkommit till kommunen och de flesta går i linje med Åkerö byalags som inte vill ha fler än tre våningar på de hus som ska byggas.

Leksandskonstnären Anders Ståhl har lämnat in en egen skiss.

– Jag har velat ge en alternativ tanke och ritat mindre hus med större variation, släppt in ljuset och öppnat siktlinjen från bron, säger Anders Ståhl som i sitt förslag ersatt en mur med ett genomskinligt glasparti.

Starta klippet ovan för att se Anders Ståhls ritningar.

Detaljplanen öppen fråga

Ordföranden för kommunens samhällsbyggnadsutskott är Sebastian Larsson (M) och han har det politiska ansvaret för det fortsatta arbetet med detaljplanen där alla synpunkter som inkommer till och med på torsdag ska vägas in.

Även om Uppsalaföretaget Lillskär, som tecknat markanvisningsavtal med kommunen, presenterat åttavåningshus i sina förslag så är detaljplanen en öppen fråga.

Många synpunkter

– Det har pratats om mellan tre till åtta våningar. Det är i det spannet vi får fortsätta diskutera, säger Sebastian Larsson och fotsätter:

– Den här detaljplanen går att påverka precis som alla andra detaljplaner, det är samma lagstiftning och regler som gäller. Och de synpunkter som kommer in, och det har kommit in väldigt många, kommer tas i beaktande och följa med i den fortsatta processen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer