Ja till omstridda höghusen i Leksand

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen fattade kommunfullmäktige i Leksand beslut om de omstridda höghusen vid södra brofästet av Leksandsbron.

Den borgerliga majoriteten i Leksands kommun antog detaljplanen för Åkerö brofäste med stöd av Socialdemokraterna under måndagkvällen. Den nya detaljplanen innebär bland annat att parkeringsgarage, småskalig centrumverksamhet och flerbostadshus på upp till sex våningar kan byggas i området.

Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Bygdepartiet reserverade sig mot beslutet. I Åkerö byalag säger ordföranden John Arrias till SVT att föreningen ska  överklaga detaljplanen en gång till då planen tar dålig hänsyn till den kulturanalys som kommunen tog fram efter tidigare överklaganden. En annan brist är att den konsekvensbeskrivning som gjorts presenterades först ett år efter avslutat samråd.

Valet 2022 Leksand

Många turer kring höghusen

Just bostadshusen på upp till sex våningar har diskuterats i kommunen sedan 2013. Synpunkterna mot höghusen har handlat främst om utseendet på husen och höjden. Förslaget har gjorts om under åren och gått från max åtta våningar till max sex och färgen har ändrats från vit till faluröd. Husen ska inrymma ett 60-tal bostäder, vilket även många av kritikerna anser behövs i Leksands som har ett behov av fler bostäder i kommunen.

Beslutet om detaljplanen har också upphävts tidigare efter att det överklagats till Mark- och miljödomstolen som ansåg att det saknades tillräckligt underlag för att bedöma vilka kulturhistoriska värden som finns i området och vilka konsekvenser planen kan få i det avseendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Leksand

Mer i ämnet