Domstol upphäver kommunens beslut om omstridda höghusen i Leksand

Uppdaterad
Publicerad

Förberedelser och diskussioner kring de omstridda höghusen som Leksands kommun vill bygga intill Leksandsbron har pågått sedan 2013. Kommunens förslag till detaljplan antogs i slutet av förra året, men efter att kommunens beslut överklagats har nu Mark- och miljödomstolens dom meddelats: Kommunen har inte tillräckligt underlag för kulturhistoriska värden.

Frågan om att bygga höghus vid brofästet på Åkerö-sidan i centrala Leksand har verkligen väckt reaktioner. Efter att många Leksandsbor engagerat sig i frågan har en del förändringar av det ursprungliga förslaget från kommunen gjorts och i november 2019 antogs ett förslag av detaljplan av kommunfullmäktige, men det överklagades innan den vunnit laga kraft.

Beslutet upphävs

Nu har Mark- och miljödomstolen meddelat sin dom och på en punkt får kommunen bakläxa, och beslutet upphävs.

Höghusen på Åkerö i Leksand

Mark- och miljödomstolen skriver i sin dom att det saknas tillräckligt underlag för att bedöma vilka kulturhistoriska värden som finns i området och vilka konsekvenser planen kan få i det avseendet.

Får rätt på två punkter

På två punkter får kommunen rätt av domstolen. De punkterna handlar dels om synpunkter på bullerstörning till följd av mer trafik i området och skuggning från höghusen, dels om att höghusbygget skulle ha inverkan på Leksands-Noret.

– Domstolen anser att vi inte har bedömt kulturmiljövärdena i relation till andra värden såsom bostadsförsörjning tydligt nog. Nu behöver vi analysera domen närmare, säger Åke Sjöberg, samhällsutvecklingschef i Leksands kommun.

”Tusentals i bostadskö”

– Samtidigt tvingas vi konstatera att de tusentals personer som står i bostadskö för både hyres- och bostadsrätter får ge sig till tåls ytterligare en tid och vi hoppas att tänkt byggherre fortsatt kommer vara intresserad av byggnation i området, säger Åke Sjöberg.

I klippet berättar Åke Sjöberg mer om hur kommunen tänker gå vidare med husplanerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höghusen på Åkerö i Leksand

Mer i ämnet