Foto: SVT

Viktiga mötet om Ripfjället blir av – med max åtta åhörare i idrottshall

Uppdaterad
Publicerad

Det extrainsatt fullmäktigemötet, som ska behandla den omstridda vindkraftsparken på Ripfjället i Malung-Sälens kommun och det nya polishuset i Sälen, flyttas nu fram till den 25 januari och kommer att bli ett fysiskt möte trots den nya pandemilagen.

Mötet skulle ha hållts på måndagen den 18 januari, men flyttas nu fram till den 25:e januari. På mötet ska kommunfullmäktige rösta om både den planerade vindkraftsparken på Ripfjället och detaljplanen för det planerade polishusbygget i Sälen, två frågor som väckt debatt i kommunen.

Det var oklart hur det skulle bli med det extrainsatta mötet och så sent som under torsdagen var det fortfarande oklart när mötet skulle kunna hållas och om det skulle funka att orda ett fysiskt möte med den nya pandemilagen i åtanke, eller om mötet skulle få hållas digitalt. På torsdagseftermiddagen kom svaret från Länsstyrelsen att det är möjligt att hålla ett fysiskt möte och på fredagen kom Sveriges kommuner och regioners (SKR) svar.

Vindparken på Ripfjället

Flyttas till idrottshall

Nu flyttas mötet alltså fram till den 25 januari och det kommer att bli ett fysiskt möte istället för ett digitalt, i idrottshallen i Sälens by.

– Det blir ett fysiskt möte. Då vet vi också att besluten blir juridiskt korrekta och att det inte blir några överklaganden. Då har alla samma förutsättningar att delta, säger fullmäktiges ordförande Jörgen Norén (S).

Vill att intresserade följer mötet digitalt

Kommunen vädjar nu till allmänheten att respektera den nya pandemilagen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Vi vill att allmänheten följer mötet digitalt. Det är viktigt att vi kan genomföra mötet på både ett smittsäkert och ett demokratiskt sätt, säger Jörgen Norén.

Under torsdagen var räddningtjänsten på plats i Sälenhallen för att kontrollera ytan. Tanken är att placera ledamöterna och eventuell media på golvet. På mötet är det tillåtet att ha högst åtta åhörare som ska kunna få ta plats på läktaren i gymnastiksalen.

Vår reporter berättar i klippet mer om hur mötet på måndag kommer att fungera – ”Kommunen funderar på tv-skärmar utanför”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindparken på Ripfjället

Mer i ämnet