Hör varför kommunfullmäktige i Malung-Sälen inte vill träffas digitalt Foto: Sofie Lind

Kommunalt veto mot vindkraften på Ripfjället riskerar att brinna inne

Uppdaterad
Publicerad

Viktiga kommunala beslut i Malung-Sälens kommun ställs på ända när ett extra insatt fullmäktigemötet blir hängande i luften. Anledning? Den nya pandemilagen.

Innan jul beslutade kommunen att ha ett extra insatt fullmäktigemöte, där både omröstning om den planerade vindkraftsparken på Ripfjället och detaljplanen för det planerade polishusbygget i Sälen skulle klubbas. Två frågor som väckt debatt på sina olika håll i kommunen och där det i höstas hölls en folkomröstning om vindkraftsparken.

Vill ha fysiskt möte för att säkerställa beslut

Vindparken på Ripfjället

Fullmäktige har velat ha ett fysiskt möte istället för digitalt, för att säkerställa att alla ledamöter har samma förutsättningar för att delta på mötet. Det skulle direkt minimera risken för att besluten på något vis skulle bli inkorrekta rent juridiskt, förklarar fullmäktiges ordförande Jörgen Norén (S). På så vis skulle en eventuell överklagningsprocess också kunna undvikas, menar han.

Vetot mot vindparken riskerar att brinna inne

Det är nu som beslutet om den omstridda vindkraftsutbyggnationen ska fattas. Men det är knappt om tid. Kommunen vill hålla fullmäktigemötet så snart som möjligt, men absolut senast innan slutet på januari. Det är nämligen då som kommunen måste lämna in sitt eventuella veto till länsstyrelsen om man inte vill bygga en vindkraftspark på Ripfjället.

Det var tidigare i år som en folkomröstning visade att majoriteten av de röstande invånarna i kommunen var emot bygget. Den politiska ledningen har dock menat att man trots det planerat att rösta igenom bygget, även om delar av oppositionen planerat att lyssna på befolkningen.

Men beslutet slutligen ligger i ledamöternas händer som kan gå emot sin egen partilinje när det väl kommer till kritan.

Möjligheten att lämna in ett veto är dock senast 29 januari. Det är med andra ord tajt om tid.

Behöver svar senast på fredag

Men hur det extra insatta fullmäktigemötet får hållas är det en juridiskt snårskog kring. Dels måste kommunen förhålla sig till kommunlagen, men också ordningslagen och även den nya pandemilagen. Hur lagarna förhåller sig till varandra är i nuläget oklart. Därför vill Malung-Sälens kommun ha svar från länsstyrelsen. Men för att kunna ha ett fullmäktige så måste en kallelse skickas ut en vecka innan, det vill säga egentligen senast på måndag den 18 januari. Eftersom helgen kommer i vägen, så vill kommunen ha klartecken senast på fredag den 15 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindparken på Ripfjället

Mer i ämnet